Doortje in Australië, China & Marokko

Catching the waves

Lig uitgestrekt op je board. Voeten 10 cm voor de achterkant en druk je tenen tegen het materiaal. En dan is het wachten... Met je hoofd in een bocht van 180 graden check je de golven achter je; totdat je een mooie ziet die het waard is om op te surfen. Daar komt ie! Met grote slagen peddel je zo snel als je kan richting het strand om snelheid te maken. En peddel 'not like a chicken', want anders heb je niet genoeg vaart. Dan voel je het plotseling: het sensationele gevoel van een golf die onder je bord kruipt. Maar staan is nu nog te vroeg. Nog vier stevige slagen met je armen en dan kruip je snel, maar gebalanceerd op je bord. Totdat je je evenwicht vindt met je voeten horizontaal gespreid over je board en je armen voor je in de lucht. Ik sta! En ik ga! Meteen de eerste keer is het raak. Trots dat het de eerste keer meteen gelukt is en met een adrealine kick van plezier, glijd ik over de golven. Totdat de golf 'uitgerold' is en ik van mijn board moet springen, omdat ik anders kopje onder ga.

Woohoo! Wat een gevoel van vrijheid; zelfs nog meer dan skien op verse sneeuw. Het voelt zo ontzettend lekker als je over de golven glijdt en je je bord onder controle hebt. Het is moeilijk om te beschrijven wat je voelt op het moment dat je met je board de golven beheerst en hun kracht gebruikt om je voort te bewegen. Sensationeel. Het is als de snelheid die je voelt als je met een rotvaart van een hele stijle waterglijbaan afsroetst. Alleen het gevoel mist dat je het water kan beheersen met wat eigenlijk een simpele plank is, en dat besef is misschien wel de grootste kick. Waar ik dit gedaan heb? De eerste keer bij een strandje just outside Byron Bay. Een heerlijk stadje trouwens! Je kan hier gemakkelijk een week blijven. Zeker in de Bed & Breakfast waar wij - Ann-Cathrine (Zwitserland) en ik - verbleven: the Middle Reef Beach House. Voelde weer even als thuis, zeker omdat Ann en ik hebben dezelfde smaak met eten en we een paar avonden heerlijk gekookt hebben, echt genieten! Jammm.

De tweede keer dat ik ging surfen was in een Surf Camp, waar de Oz Experience bus ons gebracht heeft (was inclusief in onze busticket). Dit keer was het surfen erg pittig: de golven waren een stuk hoger en sterker, wat het moeilijk maakte voor ons beginners om goed de controle over ons board te hebben. Maar ook hier lukte het een paar keer om de golven te bedwingen. Ruig was het wel: nadat ik een aantal keer flink kopje onder was gegaan (met water in mijn oren en neus), met het board tegen mijn hoofd gekletst en in mijn buik, en nadat ik mijn enkel dubbel verstuikt had - de eerste dag ook al een keer - besloot ik dat het tijd was om lekker op mijn board te gaan liggen in de zon. Zucht. Wat ook erg prettig is hier verder in het zuiden, omdat het niet meer zo bloody hot is. Maar... deze dame houdt wel van veiligheid. Braaf smeer ik mezelf een paar keer per dag in met sunblock - ja geen zonnecreme, maar dikke vette sunblock - factor 30. Huidkanker staat namelijk niet op mijn 'to do list' en het risico is erg groot hier doordat het gat in de ozonlaag het grootst is down under. Zo, een beetje achtergrondinfo kan ook geen kwaad ;-) Maar voordat ik in Surf Camp - met de prachtige country avond - en Byron Bay was, waren er natuurlijk alweer een flink aantal dagen voorbij gegaan.

Wat vooraf ging
Fraser Island! Drie dagen lang scheuren met een 4x4 op het grootste zandeiland ter wereld. Wat een lol. Met 60 km/pu over het strand, heerlijk langs de zee. Af en toe flink afremmen, omdat er opeens een beekje stroomt van het 'binnenland' en we niet de onderkant van de auto willen vernielen met het zoute water. Daarna hobbel de bobbel door het regenwouden, wat ook erg indrukwekkend was. De eerste nacht hebben we geslapen op een Camp Site, de tweede nacht in de wildernis aan het strand. Het weer was de middelste dag wat shittig, maar de uitzichten - vooral het mooie blauwe meer Mckenzie en Indian Head - waren erg mooi. Zeker een aanrader om naar dit World Heritage listed eiland te gaan, dat trouwens nog steeds in handen van de aboriginals is. De dagen erna naar Noosa, waar ik Ovie (Engeland) weer ontmoet heb. Noosa is een leuk stadje voor vooral de 'welgestelden', waar Nicole Kidman ook een huis schijnt te hebben. Samen met Verena (Duitsland) en de Engelsen lekker gerelaxt, gefietst (wat best eng is tussen de hard rijdende auto's, zonder fietspaden en rijdend aan de linkerkant, wierd), naar het strand geweest en de pub. Brisbane was de volgende stop. Een grote stad die verder niet heel bijzonder is - zoals mijn grote liefde Sydney, haha. Daarom ben ik 1 nachtje gebleven in deze stad, om in Byron Bay Ann-Cathrine (Zwitserland) weer te ontmoeten! Byron was heerlijk. En nu, terug in Sydney...

Good to be back! Maandag naar Bondi Beach geweest, waar we Daniela (Zwitserland) weer ontmoet hebben en de Italiaan Mattia en de Duitser Pierre. 's Avonds uiteten geweest en naar de Opera House Bar. Dinsdag lekker rond gewandeld en geshopt (o.a. souveniers, oeoeoeoe) en woensdag naar de Blue Mountains, wat erg leuk was. Bijvoorbeeld door het ritje in de stijlste trein ter wereld. Lees: we gingen bijna verticaal omhoog! Donderdag zijn we overdag met Daniela en Pierre naar de Zoo geweest - met een mooi uitzicht over de stad - en 's avonds zijn Ann en ik naar het Opera Huis geweest!! Cooooooool! We hadden de beste plaatsen - balkon, eerste rij, middelste stoelen - voor $50 (30 euro) in plaats van $240 (130 euro). Stoer he! De voorstelling van Verdi: A Masked Ball was erg mooi. Daarna tot diep in de nacht gedanst in de bar. Haha, mooi contrast he! Vandaag (vrijdag) lekker gerelaxt in het havenpark en vanavond zijn we naar een Movie Room geweest. Waar je liggend, heerlijk tussen grote kussens naar de film kijkt. Daarna goed Indiaans gegeten bij het bijbehorende restaurant. Vandaag moest ik verder last minute nog een nieuw vliegticket naar Melbourne kopen, omdat bijna alle ho(s)tels volgeboekt zijn vanwege de start van het Grand Prix seizoen en ik weiger om twee nachten minimaal $320 (180 euro) te betalen. Dus nu vlieg ik maandag naar Melbourne waar ik tot dinsdag verblijf en dan... Shanghai! Can't wait ;-)

Tot snel lieverds! Probeer snel weer een verhaaltje of wat foto's online te zetten.

Love you,

Dikke kus Doortje

Riekje

Hallo popje, wat weer een prachtig verhaal. Knap hoor, dat je dit weer zo heerlijk los uit de pols schrijft. Jammer dat ik je vanmorgen gemist heb. Heb nog heel veel plezier en wij zien uit naar je volgende verhalen en foto's. Dikke kus, Wop en Riekje

Hilda

Ik snap waarom je voor de journalistiek hebt gekozen,zo wat schrijf jij mooi.Het is net of zijn we er allemaal bij geweldig!Wat zal roy jaloers op je zijn Hij heeft het in Center Parks een paar keer gedaan maar dit is natuurlijk wel heel erg gaaf, met zulke golven blijf dan maar eens staan te gek hoor. Fijn dat je zo geniet en nog veel plezier ook in Shanghai en vrijdag een goede terugreis we zien je snel xxx knuffels de Spanhaakjes

Renée

He surfgirl! Stoer hoor! Wat klinkt het allemaal weer heerlijk.Nog minder dan een week en je bent er weer..!
Héél veel plezier in China!
Dikke knuffelkus van Renée

Jerry

Ni Hao, en veel plezier in Shanghai. Als je de kans hebt kan ik je aanraden om met de Maglev trein te reizen. Deze gaat van het vliegveld naar Pudong. Dan raas je met 430km/u door het landschap. Ook een gave ervaring.

Nog veel plezier en ik zie je gauw.

Jerry

Roxanne

Wow, wat heb je een mooi zomers kleurtje! Hier wisselen de lente en de herfst elkaar af.
Heel veel plezier en alvast een goede vlucht gewenst naar China! xxxxies

Trees

Hi Door, Wat heerlijk genieten daar!! Lekker rondreizen en mensen ontmoeten. Top. Wordt straks wel weer acclimatiseren hierro... Veel plezier nog en tot over een paar weekjes in Nederland. Xx, Trees

Arend

Hey Doortje,

Heel mooi om de belevenissen te volgen. Heel veel succes in Melbourne, Shanghai en.... daarna de Lage Landen.

ellen

lieve doortje
heerlijk klinkt het allemaal genieten dus maar! volgens mij ben je alweer bijna terug in Nederland.. time flys when youre having fun
xie ellen